Kapituła Krajowa XIX edycji konkursu ogólnopolskiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przyznała statuetki „Perły” 2019 dla dwóch produktów tradycyjnych z województwa świętokrzyskiego. Wśród laureatów znalazł się będący w ofercie szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków rytwiański karp wędzony. Karp wytwarzany przez gospodarstwo rybackie "Rytwiański Karp" Wacława Szczoczarza ze Szczeki w gminie Rytwiany (pow. staszowski).
Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się podczas Wielkiego Finału Konkursu NKD na Targach "Smaki Regionów" w Poznaniu, 29 września br. o godz. 13.00 w pawilonie 11 (tzw. Iglica). Uroczystościom jak co roku towarzyszyć będzie prezentacja oferty perłowiczów podczas tzw. „Wielkiej Degustacji Perłowej”. Warto przypomnieć, że rytwiański karp wędzony został laureatem I nagrody XVIII edycji konkursu wojewódzkiego w Kielcach w 2018 roku w kategorii: produkty pochodzenia zwierzęcego, został również nominowany do Perły 2019 przez Jury tegorocznej edycji konkursu NKD.
Gratulujemy tej wyjątkowej nagrody i życzymy dalszych sukcesów a Państwa konsumentów zachęcamy do kupowania zarówno produktów z Perłą, jak i innych z oferty ŚKS.
Teresa Wąsik
P.S. Zachęcamy do odwiedzenia Gospodarstwa Rybackiego w Rytwianach 21 września 2019 r. gdzie odbędzie się impreza plenerowa pn. Ogólnopolski Festiwal Winiarzy i Karpiarzy pod patronatem honorowym Slow Food Polska, jednym z wielu produktów przygotowanych przez organizatorów do degustacji będzie rytwiański karp wędzony.
Tag: