Kuchnia regionalna
Potrawy tradycyjne i lokalne charakterystyczne dla regionu świętokrzyskiego.
Zupy
- 1. barszcz biały wąchocki
2. barszcz czerwony zabielany z ziemniakami
3. barszcz czerwony z uszkami
4. jacentowski barszcz z kapustą
5. kapuśniak z kaszą gryczaną
6. kwaśnica sandomierska
7. rosół z domowym makaronem
8. rozgrzewający krem dyniowy z chipsem z boczku i pestkami dyni
9. zalewajka świętokrzyska
10. zarzucajka
11. zupa owocowa Garus
12. zupa szczawiowa z Ponidzia
13. żurek z jajkiem
Dania główne
- 1. byki daleszyckie
2. drągoły
3. generałowa pod pierzynką
4. gęś gospodyni
5. gęś kielecka z fasolą korczyńską
6. gołąbek z kaszą pęczak
7. goły świętokrzyskie z okrasą
8. grycoki
9. inkusiowe byki
10. kaczka stopnicka z kopytkami
11. kaczka z jabłkami z Pacanowa
12. kluska miedzianogórska
13. kluski babci Stasi
14. kotlety baranie z sosem cebulowym
15. kurcze pieczone z jabłkiem
16. paluchy z jagodami
17. parzybroda chłopska
18. pierogi babci Jadzi
19. pierogi z fasolą korczyńską
20. pierogi z grzybami leśnymi i kapustą
21. pierogi z kapustą i mięsem
22. pierogi ze śliwką Damacha
23. pierś z kaczki w salsie warzywnej
24. placki ziemniaczane z żołądkami gęsimi
25. polędwiczki świąteczne Prokopa
26. prazoki ze smażonką
27. pstrąg smażony z Wilkowa
28. sakwa gajowego
29. zraz staropolski
30. żołądki rakowskie
Ciasta i desery
- 1. baniocek
2. bułeczki drożdżowe
3. ciasto drożdżowe z gruszkami babci Lodzi
4. jabłka zapiekane z kruszonką
5. jabłko w miodzie
6. piernik z żytniej mąki
7. placek drożdżowy z żurawiną
8. racuchy drożdżowe z jabłkiem
9. szarlotka świętokrzyska
10. śliwka Damacha w cieście
Przystawki
- 1. Aleksander z patelni – lokalny ser smażony na maśle ze śliwką i tymiankiem
2. śledzie z borowikami
Produkty tradycyjne
Wyroby wytwarzane według tradycyjnych receptur, na małą skalę, charakteryzujące się wysoką jakością, naturalnym składem, bez sztucznych dodatków.
Wszystkie do nabycia w miejscu wytwarzania.
Pieczywo
- 1. bułka dziabana z Wąchocka
2. chałka zdobna
3. chleb bodzentyński
4. chleb iwański
5. chleb Kunowiaczek
6. chleb kielecki pszenno-żytni
7. chleb mąchocki
8. chleb na maślance z Lipnika
9. chleb wąchocki
10. chleb wiejski
11. chleb żytni kielecki
12. chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem Helios
Sery, twarogi...
- 1. buncok strzałkowski
2. kozie Bobki
3. ser gospodarski
4. ser podpuszczkowy z Pakuł
5. ser podpuszczkowy w oleju rzepakowym z przyprawami
6. ser sandomierski „Krzemień Pasiasty”
7. ser sandomierski „Panicz”
8. ser sandomierski „Zawisza Czarny”
9. ser twarogowy półtłusty
10. ser kozio owczy ze Świątnik za górką
11. ser pokrzywowy
12. świeżak z czosnkiem niedźwiedzim
13. twaróg kozi
14. złocki ser kozi
Wędliny
- 1. boczek nadziewany z polędwiczką i farszem
2. kaszanka radoszycka
3. kaszanka z Klonowa
4. kiełbasa bęczkowska
5. kiełbasa klonowska hycowana
6. kiełbasa łosieńska
7. kiełbasa radoszycka
8. kiełbasa swojska opatowska
9. kiełbasa swojska z Gatnik od Płytów
10. kiełbasa swojska z Okoła
11. kiełbasa swojska z Wąchocka hycowana
12. kiełbasa wiejska od Bonarka
13. kiełbasa wiejska pieczona
14. kiełbasa wiejska z Nowej Wsi
15. kiełbasa z Pacanowa
16. kiełbaśnica kazimierska
17. pasztetowa radoszycka
18. polędwica tradycyjna z Wąchocka
19. salceson bęczkowski
20. salceson cwaniak
21. salceson golonkowy
22. salceson ozorkowy wiejski
23. salceson z Klonowa
24. salceson z Okoła
25. słoik kiełbasiany
26. staropolska szynka z tłuszczykiem z Bęczkowa
27. szynka Dyszka
28. szynka sznurowana z Wąchocka
29. szynka z Klonowa
Ryby
- 1. karp królewski z Bud
2. szczupak „Pomykowski” z Bud
3. karp z Wójczy
4. karp rytwiański
Miody
- 1. kazimierski miód akacjowy
2. miód akacjowy
3. miód gryczany
4. miód lipowy
5. miód kremowany z jagodą kamczacką
6. miód mniszkowy
7. miód nektarowo-spadziowy
8. miód nektarowy wielokwiatowy z Gór Świętokrzyskich
9. miód „Pola-niecki Wielokwiat”
10. miód rzepakowy
11. miód spadziowy ze spadzi drzew iglastych
12. miód wielokwiatowy łąkowy
13. miód wielokwiatowy z Mirca
Kasze
- 1. kasza gryczana palona z Antoniowa
Przetwory owocowe i warzywne
- 1. dżem z borówki od Płusów
2. dżem z jagody kamczackiej o obniżonej zawartości cukru
3. ekologiczny sok z czerwonej porzeczki
4. ketchup szydłowski śliwkowy
5. naturalny sok tłoczony jabłko z rokitnikiem
6. nieprowickie ogórki
7. powidła szydłowskie tradycyjne
8. przetwory z moreli
9. rabarbar z miodem
10. sok jabłkowy z Bielin
11. tradycyjny dżem z borówki
Wyroby cukiernicze
- 1. baniocek
2. bułeczka z cukrem z Rudy Malenieckiej
3. opatowska krówka mleczna
4. pączek opatowski
5. tort czekoladowo-orzechowy z Rżuchowa
6. wafle do lodów z Pomykowa
7. tort wielosmakowy z Górna
Lody
- 1. lody truskawkowo-śmietankowe od Trepki
2. lody waniliowe z Bejsc
Wina
- 1. wino białe półsłodkie Seyval
2. wino białe Solaris
3. wino białe półwytrawne Cuvee
4. wino gronowe „Sandomirius”
5. wino gronowe białe Inventa
6. wino gronowe białe półsłodkie Girassol
7. wino gronowe Sibemus
8. wino gronowe półsłodkie białe Silvio
9. wino Froge
10. wino Solwiis
11. sandomierskie wino gronowe Mr. Helidor
Piwa
- 1. marcowe piwo „Pan Paweł”
2. India Pale Ale Piwo „Czas”
Inne
- 1. chrzan świętokrzyski
2. warzywa z certyfikatem rolnictwa ekologicznego m.in. dynia, marchew, burak ćwikłowy
3. jabłka sandomierskie
4. kawa z topinamburu
5. morela sandomierska zaleszczycka
6. nalewka szydłowska – śliwka wędzona
7. ocet śliwkowy
8. olej rydzowy
9. olej zimnotłoczony z ostropestu plamistego
10. pasta z wędzonego jesiotra
11. pasterniocek
12. pączki ziemniaczane
13. pierzga pszczela w miodzie akacjowym
14. szydłowianka śliwka w czekoladzie
15. śliwka szydłowska suszona podwędzana
16. topinambur świeży (bulwa skarżyska)
17. wiejski smalec z żurawiną
18. zakwas na barszcz
Kalendarz imprez
-
- Jarmark Świętokrzyski na Świętym Krzyżu - maj
- Święto Kielc - Kielce - czerwiec
- Świętokrzyski Jarmark Agroturystyczny - Park Etnograficzny w Tokarni - czerwiec
- Dzień Świętokrzyskiej Truskawki - Bieliny - czerwiec
- Dymarki Świętokrzyskie - Nowa Słupia - sierpień
- Święto Świętokrzyskiej Zalewajki - Bieliny - sierpień
- Święto pieroga w Bobrzy (gmina Miedziana Góra) - sierpień
- Urodziny Dębu „Bartek" - Zagnańsk - wrzesień
- Święto pieroga w Krajnie (gmina Górno) - wrzesień
- W dzień Świętej Tekli ziemniaki będziem piekli - Dębno k. Rakowa - wrzesień
- Jarmark Koński i Festiwal Pierogowy - Chmielnik - wrzesień
- Święto kwitnącej wiśni w Nowym ( gmina Ożarów/ rejon uprawy wiśni nadwiślanki
która posiada oznaczenie UE Chroniona Nazwa Pochodzenia) - koniec kwietnia
- Jarmark opatowski – Opatów ( trzydniowa impreza) - na przełomie maja/czerwca
- Noc w Krzyżtoporze - Ujazd (gmina Iwaniska) - czerwiec
- Krzyżtoporski Jarmark Rzemiosł Dawnych - Ujazd - lipiec
- Podróż do przeszłości na zamku Krzyżtopór - sierpień
- Święto krówki opatowskiej - Opatów - ostatnia niedziela sierpnia
- Dni Ostrowca Świętokrzyskiego - maj
- Wianki świętojańskie - gmina Bodzechów - czerwiec
- Noc Świętojańska – Ostrowiec Św. - czerwiec
- Letnie spotkania z folklorem - Wólka Bodzechowska - lipiec
- Krzemionkowskie Spotkania z Epoką Kamienia – Krzemionki Opatowskie - lipiec
- Świętokrzyskie Święto Pszczoły - Bałtów - sierpień
- Wojewódzkie Święto Kwitnącej Jabłoni - Samborzec - maj
- Rynek Starego Miasta - czerwiec
- Wianki - Noc Świętojańska - czerwiec
- Dni Sandomierza - czerwiec
- Jarmark Jagielloński i Turniej Rycerski - lipiec
- Wojewódzkie Święto Pomidora - Dwikozy - lipiec
- Festiwal Muzyka w Sandomierzu - edycja letnia - sierpień
- Europejskie Święto Jabłka - Jabłkobranie - Obrazów - wrzesień
- Święto Młodego Wina – Sandomierz - listopad